Cristinesti.

Cristinestiul a pierdut un om de valoare

Cristinestiul a pierdut un om de valoare
Prof. Dr. Ioan Murariu

Dumnezeu sa-l odihneasca!

S-a nascut in ziua de 20 ianuarie 1937 in satul Damileni, comuna Cristinesti, Judetul Dorohoi (azi Botosani). A absolvit Scoala Primara in Damileni (1944 - 1948), Gimnaziul in Cristinesti (1948 - 1951), Liceul in Botosani (1951 - 1955), a devenit student al Facultatii de Istorie - Filozofie, din cadrul Universitatii Al. I. Cuza Iasi (1962 - 1967). Si-a facut stagiul militar obligatoriu la Bucuresti - Otopeni in perioada 1957 - 1960.
Dupa absolvirea Facultatii la cursuri de zi a fost repartizat ca preparator, la Institutul Pedagogic de 3 ani din Bacau (Facultatea de Istorie - Geografie). Acolo, in cadrul Catedrei de Istorie, a functionat intai ca preparator (1967 - 1970), apoi, prin concurs, ca asistent (1970 - 1973 ) si ca lector universitar (1973 - 1974), specializandu-se in Istoria medievala a Romaniei.
Dupa desfiintarea facultatii a predat istoria la Scoala Ajutatoare din Bacau, apoi la Liceul Pedagogic Stefan cel Mare din Bacau, unde s-a pensionat in anul 2000.
In ziua de 6 martie 1979 Universitatea Al. I. Cuza din Iasi i-a acordat titlul stiintific de doctor in istorie, dupa ce a sustinut teza intitulata Comertul intern al Moldovei la sfarsitul sec. al XVIII-lea si in primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Activitatea stiintifica s-a concretizat mai intai in publicarea a circa 100 de studii, articole si recenzii, in prestigioase reviste de istorie din tara. Prin aceste lucrari a contribuit la mai buna cunoastere a istoriei Tarii Moldovei, mai ales din sec. al XVIII-lea si din primele trei decenii ale secolului al XIX-lea: comert intern, organizare vamala, mestesuguri, relatii agrare, fiscalitate, legislatie, organizare administrativ-teritoriala, onomastica, genealogie. In cateva studii si articole a prezentat probleme de istorie locala.
A mai publicat circa 150 de articole de popularizare a Istoriei Romanilor in multe ziare si reviste din tara si din Republica Moldova, precum si urmatoarele carti:
* Bacau, ghid de oras, Casa Editoriala pentru Turism si Cultura Abeona S.A. Bucuresti, 1992, in colaborare cu prof. dr. Nicu I.;
* Istoria Tinutului Herta pana in anul 1940, Editura Grigore Tabacaru, Bacau, 1997, (si editia a II-a, completata, Editura Vicovia, Bacau, 2010)
* Mic dictionar de arhaisme si termeni istorici, Editura Grigore Tabacaru, Bacau, 2000
* Dictionar de arhaisme si termeni istorici, Editura Plumb , Bacau, 2000 (si Editia a II-a, revizuita si adaugita, Editura Vasile Parvan, Bacau, 2002)
* Istoria satelor Cristinesti, Damileni si Dragalina (jud. Botosani), Editura Plumb, Bacau, 2011
* Dictionar de arhaisme si termeni istorici, (si Editia a II-a, revizuita si adaugita, Editura Vasile Parvan, Bacau 2002)
* Dictionar explicativ scolar de termeni istorici si arhaici, Editura Vox Cart, Bucuresti, 2004 (si Editia a II-a, revizuita si completata , Editura EduSoft, Bacau, 2006)
* Istoria comunei Cristinesti din judetul Botosani, Editura Casa Scriitorilor, Bacau, 2005
* 100 de marturii istorice din documente si cronici, Editura Casa Scriitorilor, Bacau, 2007
* 8.500 de termeni istorici si arhaisme, Editura EduSoft, Bacau, 2008
* Paleografie chirilica romaneasca (cu un album de documente), Editura Alma Mater, Bacau, 2010
* Monografia comunei CRISTINESTI din judetul BOTOSANI, Editura Vicovia, Bacau, 2011
Cele doua din urma lansate in cadrul editiei a VI-a a Zilelor comunei Cristinesti.
In perioada 1967 - 2011 a sustinut comunicari stiintifice de istorie la importante sesiuni
organizate in 15 judete din tara.
Pentru activitatea didactica, stiintifica, publicistica si obsteasca, Ministerul Educatiei si Invatamantului i-a acordat titlul de PROFESOR EVIDENTIAT in anul 1984, iar Inspectoratul Judetului Bacau si Casa Corpului Didactic din Bacau i-au acordat o Diploma de excelenta in 2002, cu ocazia implinirii varstei de 65 de ani. DIPLOMA DE CETATEAN DE ONOARE al comunei Cristinesti 2001, Diploma de excelenta acordata de filiala Bacau a Societatii de Stiinte Istorice din Romania 2002, PRIETEN DE ONOARE al comunei Miroslavesti, Iasi, 2004, DIPLOMA DE ONOARE acordata de Directia Judeteana a Arhivelor Nationale din Bacau, 2006, DIPLOMA DE EXCELENTA acordata de Ministerul Educatiei, cercetarii si Tineretului, 2008 DIPLOMA DE ONOARE acordata de Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau 2011.

Alte stiri

adauga si tu
Cristinestiul a pierdut un om de valoareCristinestiul a pierdut un om de valoare

Dumnezeu sa-l odihneasca! S-a nascut in ziua de 20 ianuarie 1937 in satul Damileni, comuna... citeste mai mult

Pagina in care spui si gasesti totul despre CristinestiPagina in care spui si gasesti totul despre Cristinesti

Cel mai mare site de stiri din Romania, Ziare.com, a lansat o platforma dedicata exclusiv... citeste mai mult

Scrie despre tot ce se intampla in comuna Cristinesti - Botosani!Scrie despre tot ce se intampla in comuna Cristinesti - Botosani!

Ziare.com te invita la discutie. Acum ai la dispozitie un intreg website pentru a spune ce se... citeste mai mult

Intra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Cristinesti - BotosaniIntra in comunitate! Afla si discuta despre tot ce se intampla in comuna Cristinesti - Botosani

Fiecare localitate din Romania inseamna, in primul rand, o mare comunitate, plina de viata,... citeste mai mult

toate stirile
CristinestiIntra acum!

Anunturi

adauga si tu
Adauga anunt!

Poze din Cristinesti

Trimite pe mail acum!
Nu exista comentarii postate de utilizatori.